Çoğu gül yetiştiricisi 1 veya 2 yaş olan çelikler kullanarak gül yetiştirmeye başlarlar. Yetiştiriciler, dikim işleminden birkaç gün önce tarlayı hazırlarlar. Toprağı sürerek önceki mahsulden kalıntıları ve yabancı otları temizlerler. Ayrıca iyi yanmış gübre ile birlikte temel gübreyi toprağa entegre edebilirler. Eğer çok sayıda gül dikimi yapılacak ise, sulama sistemi kurulumu da yapılır.

Dikime hazır olduklarında, 30-40 cm derinlikte çukurlar açılır ve genç güller dikilir. Söz konusu konum ise, bahçenizin güneşli bir yerini seçmelisiniz. Güller, sadece doğrudan ve saatlerce güneş ışığı alan yerlerde güzel çiçekler üretebilirler. Söz konusu toprak isteği ise, güllerin yetişmesi için derin, tınlı, ancak iyi drene olan topraklar tercih edilmelidir. Ayrıca konu toprağın pH değeri ise, güllerin hafif asidik toprağı (5.5 ila 7 pH değeri) tercih ettikleri bilinir.

Güllerin dikim işleminden önce toprağın sürülmesi gerekir. Toprak işlemenin amacı, kök sisteminin gelişimi için gerekli olan çok yıllık yabancı otları yok etmek ve toprak kabarmasını önlemektir. Dikim işleminden birkaç gün önce, çoğu yetiştirici tüm tarlaya veya sadece dikim noktalarına iyi yanmış gübre ile dikim öncesi gübreleme uygular. Bu, toprak verimliliğini artırmak ve toprak dokusunu iyileştirmek için yapılır.

Gül Çoğaltma: Aşılı ve Köklü Fidan

Güller çoğunlukla yarı odunsu gövde veya çelikle aşılama yöntemi ile çoğaltılır. Aşılama, iki farklı bitki dokusunu birleştirerek, tek bir bitki olarak yetişmesini sağlayan ve yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. İlk bitkinin üst kısmına filiz/aşı denir ve anaç denilen ikinci bitkinin kök sistemi üzerinde yetişir. Sonuç olarak, farklı bileşenlerin avantajlarını birleştirmiş olan bitki elde edilir. Günümüzde  yaygın olarak kullanılan anaçlar yabani gül türleridir. Çoğunlukla, aşılı güller aşılanmamış güllere kıyasla soğuğa daha duyarlıdır. Yerel bir sera sahibine danışabilir ve bölge iklimine hangi seçeneğin daha uygun olduğunu araştırabilirsiniz.

Buna rağmen, güller başka yöntemlerle de çoğaltılabilir. Tohum sadece laboratuvarda tercih edilir. Sürgün ve kök filiz yöntemi ise daha küçük ölçekte kullanılır.

Gül Dikimi – Gül nasıl dikilir?

Dikim sırasında, üreticiler ortalama 30-40 cm derinlikte çukurlar açar ve genç fideleri dikerler. Dikim işleminden önce, çoğu zaman, üreticiler çeliklerin köklerini düzeltir, ayrıca, aşılı filizde sürgünler oluşmuş ise bu sürgünleri çıkarırlar. Fidelerin dikim derinliği bitkinin aşı yerinin altında olmalıdır, yani aşı yeri toprak yüzeyinin 4-5 cm üzerinde olmalıdır. Toprak ilave ederken, genç ve hassas kök sistemine zarar vermemek koşuluyla çukurları toprakla doldurmak ve devamında hafifçe bastırmamız gerekir. Bazı üreticiler dikim işleminden önce mantar ilacını köklere bandırma şeklinde uygularlar (bölgenizdeki yerel lisanslı bir tarım uzmanına danışmanız tavsiye edilir).

Güllerde budama- Güller nasıl budanır?

Budama işlemi, ilerleyen yıllarda çiçek üretecek sağlıklı güller yetiştirmek için en önemli faktörlerden biridir. Budama çiçeklenmeyi teşvik eder, bitkileri güçlendirir ve hastalıkları önler. Güller bir yıl veya daha fazla süre içerisinde budanmazlarsa, oldukça kalın odunsu saplar geliştirirler ve bu çiçek üretimini önemli ölçüde azaltır.

Genç güllerin budama işlemi tesis kurulumunun ilk yılından itibaren başlar. Üreticiler, çalımsı görünümüne yol açan periferal sürgün gelişimini teşvik etmek için 45-60 cm yükseklikte genç güllere tepe alma tekniği uygularlar.

Dikim sonrası ilk yazdan itibaren, üreticiler sonbahar üretimini teşvik etmek için bitkinin ürettiği herhangi bir çiçeği ve zayıf sürgünleri bitkiden çıkarır. İkinci yıldan itibaren, hasat sırasında aynı zamanda hafif budama da yapılır. Bu süre boyunca üreticiler, ilk çiçeğin altındaki sürgünleri, yerden ilk yaprağın üzerinde keserek çıkarırlar. Her 2-3 yılda bir, üreticiler, tesisi güçlendirmek için eski, kırık, zayıf veya hastalıklı dalları ve aynı zamanda obur dalları çıkararak sert budama yapabilirler.

Seyreltme, çiftçilerin küçük, olgunlaşmamış, düzgün olmayan veya kusurlu çiçekleri bitkiden elle çıkardığı önemli bir tekniktir. Bu şekilde, bitkinin besin maddelerini daha az fakat daha kaliteli çiçeklere aktarması teşvik edilir.

Gülün Su İstekleri – Güller nasıl sulanır?

Sulama en önemli işlemlerden biridir ve başarılı gül yetiştiriciliğinin en önemli faktörüdür. Güller, çok sayıda çiçek üretmek için suya ihtiyaç duyarlar. Gül bitkilerinin, yazdan sonbahara kadar süren çiçeklenme döneminde daha fazla suya ihtiyaçları vardır. Büyük ticari gül bahçelerinde, çoğunlukla damlama sulama sistemleri kullanılır. Bu sistemler sayesinde, çiftçi her gün toprağın nem oranını takip edebilir ve verimli fertigasyon uygulayabilir, yani sulama sistemi yoluyla gübreleme uygulayabilir. Gülün su istekleri farklı koşullar altında tamamen farklı olabilir. Farklı çeşitlerin farklı su istekleri de olabilir.

Güllerin Gübre İstekleri

Her şeyden önce ve herhangi bir gübreleme yöntemini uygulamadan önce altı aylık veya yıllık toprak analizi yapmak ve bu şekilde alanın toprak durumunu incelemek önemlidir. Her alan aynı değildir ve toprak analizi sonucunu, doku analizini ve alanın mahsul geçmişini hesaba katmadan kimse gübreleme yöntemleri hakkında size tavsiyede bulunamaz.

Teorik olarak, gülün güçlü kök, yaprak ve çiçek yetiştirmesi için gülün üç temel elemente (N-P-K) ihtiyacı vardır. Bu nedenle, çoğu zaman, N-P-K 10-10-10 şeklinde dengeli bir gübre kullanılır. Dikim sırasında dikim çukurunun içine azotlu gübre ilave etmemeye dikkat etmek gerekir, aksi takdirde genç gül fidanının kökleri yanar. Bahçede gül yetiştirenler, çoğunlukla ilkbahar döneminde yavaş salınımlı gübre (4-6 ay) kullanır. Bazıları ise, miksere 4-5 muz kabuğu yerleştirir ve bu muz kabuklarını doğrar. Devamında su ekleyerek genç bitkiye Potasyum sağlayan ev yapımı bir sıvı gübre karışımı oluştururlar.

Ancak, bu yukarıda belirtilenler sadece genel olarak uygulanan kalıplardır ve kendi araştırmanızı yapmadığınız sürece bu kalıpları takip etmeniz önerilmez. Çünkü her alan farklıdır ve dolayısıyla farklı ihtiyaçları vardır. Herhangi bir gübreleme uygulamadan önce toprak analizi yapmak ve toprağın pH değerini belirlemek oldukça önemlidir. Ayrıca yaprak analizi yapmak, besin eksikliklerini teşhis etmek ve düzeltmek için de oldukça önemli olabilir.

Gül Hasadı

Gül hasadı için doğru zamanı belirlemek gülün çeşidine bağlıdır. Çoğunlukla, çiçekler hala tomurcuk döneminde iken erken hasat edilir; ancak, üreticiler bazı gül çeşitlerinin yapraklarının açılmaya başlamasını beklerler. Hasat sabahın erken saatlerinde veya gece geç saatlerde, ilk alt yaprağın hemen üzerindeki çiçekli sapı özel bir makas ile keserek yapılır. Eğer çiçeklerin açılmasını beklemek gerekli ise, çiçek sapı, sapın anadal ile birleştiği noktadan kesilir.